Maaien

De kwaliteit van de baal begint al reeds aan de basis, namelijk bij het maaien van het gewas. Om bij deze eerste stap de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden, hebben wij gekozen voor een schijvenmaaier die uitgerust is met een roller conditioner. Dergelijke opstelling biedt 2 voordelen:

Het eerste voordeel ligt bij de schijvenmaaier. Een schijvenmaaier maait het gras namelijk niet zo kort als andere types maaiers. Hierdoor is geen vervuiling mogelijk door de aarde en blijft het onderste, minst smakelijke, deel van de grasstengel op de akker.

Het tweede voordeel ligt bij de roller conditioner. Een roller conditioner perst al het vocht uit het gewas zonder de structuur van de stengel te beschadigen. Dit bevordert het drogingsproces en behoudt toch nog de essentiele vitaminen en mineralen.

De roller conditinor bestaat uit 2 walsen die het gras samendrukken (platwalsen) en zodoende het vocht uit de stengel verwijderen (zoals oma 50 jaar geleden het wasgoed droogde) zonder de structuur van het gras te beschadigen. Door deze bewerking uit te voeren zijn we in staat om het gras in een zeer korte periode op een droge massa van 75% te krijgen. Hoe korter de droogtijd, hoe minder voedingsstoffen er verloren gaan en dat is nou net waar we bij Ossaerpack voor staan: Kwaliteitsvoordrooghooi met een hoge droge massa, hoge voedingswaarde en een laag eiwitgehalte (3 parameters die aan weinig gegeven zijn).

Om het productieproces verder te volgen klik dan hier.


Om foto's te bekijken over het maaien en/of nog andere foto's het fotoboek, klik dan hier.